• Taqwim Hijri

 • Mutiara Ilmu

  1.‘Buku itu akan diam bila engkau menyuruhnya diam. Dia tidak akan mengganggumu jika engkau sedang bekerja. Tetapi apabila engkau diulik kesepian, dialah teman yang menjadi temanmu paling baik’. Al-Jahiz
 • Sinar Ramadhan

  Firman Allah SWT yang bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman! kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa"
  (Surah alBaqarah: ayat 183)

  Firman Allah SWT yang bermaksud: "Inilah bulan Ramadhan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dan yang salah"
  (Surah al Baqarah: ayat 185)

 • Lihat Kebijaksanaan Allah

  Kebesaran Allah

  Kekuasaan Allah

Rujukan

mengurus tinglah laku pelajar

Sinopsis;

Mengurus manusia adalah suatu proses yang panjang dan kompleks. Proses ini menjadi semakin kompleks kerana yang dididik itu adalah manusia dan bukannya robot.

Buku ini menyediakan cara mengurus pelajar secara seimbang antara peraturan yang sedia ada dengan penerapan unsur-unsur kemanusiaan dalam membentuk tingkah laku yang terpuji.

Antara unsur kemanusiaan yang ditekankan di dalam buku ini adalah guru ebagai model tingkah laku, EQ, humor pelengkap keakraban, kesantunan bahasa guru, aktiviti bercerita, komunikasi dan kualiti profesional guru. Semua unsur-unsur ini diaplikasikan oleh guru bagi mengurus dan mengawal tingkah laku pelajarnya.

Pengarang ialah Dr. Abdul Ghani Abdullah dan Abd. Rahman Abd. Aziz adalah pensyarah di Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan, USM, P. Pinang.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: